Anno 2021; Computers in ons dagelijks leven

Het gebruik van computers

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder computers. Het heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Overdag werken we met computers. In de avond gebruiken we ze voor ontspanning. Oh ja, tussendoor blijven we middels computers met elkaar in contact. We zien dus dat computers verschillende doeleinden hebben.

De keerzijde van onze computers

Het gebruik van computers kost altijd energie. Denk alleen al aan de stroom. Of het steeds binnenhalen van data. We hebben het dan nog niet eens over de productie ervan. Dat kost nog veel meer energie én CO2-uitstoot. Bovendien gebruiken we er kostbare en uitputtende grondstoffen voor.

De productie

Het productieproces van computers is dus niet bevorderlijk voor het milieu. Het winnen van materialen als koper, nikkel, goud, tin, aluminium, kunststof en glas kost veel energie. Met name de mijnbouw voor koper en goud is een kwelgeest. Giftige stoffen als kwik zijn nodig om het goud te delven. Het water voor de mijnbouw raakt vervuild. Uiteraard heeft dit ernstige gevolgen voor het milieu. Daarnaast dienen alle materialen uiteraard getransporteerd en bewerkt te worden. Vervolgens dienen de computers na productie getransporteerd te worden naar de verkooppunten. Én vanuit deze punten weer naar de klant. Je begrijpt dat dit proces veel CO2-uitstoot veroorzaakt.

Arbeidsomstandigheden

Bij de productie van computers zijn de arbeidsomstandigheden vaak niet goed. Zo werken mijnwerkers lange dagen onder zeer slechte omstandigheden. Én wat dacht je van de blootstelling aan giftige stoffen die vrijkomen in het proces. Jaarlijks overlijden hierdoor honderden mijnwerkers. Ook in de fabrieken waar onze computers in elkaar worden gezet zijn werkomstandigheden niet volgens de Nederlandse norm. Dagen van 16 uur zijn eerder regel dan uitzondering. Een gevolg van deze omstandigheden is goed zichtbaar in China. Het zelfmoordpercentage onder deze specifieke groep Chinese fabrieksmedewerkers is hoog.

Tijd voor verandering

Maak langer gebruik van je computers. Kies eerder voor refurbished computers. Werk samen met duurzame partners. Partners met een sociale insteek. Zoals www.gogreenit.nl  Samen kunnen we het dagelijkse gebruik van onze computers verantwoordelijker maken.

“Green up your IT!”

 

Contactformulier

Hoe wens je het contact?
Recente berichten

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteit, analyse en advertenties.